T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
BİNGÖL / KIĞI - 20 Kasım Kurtulus İlkokulu

Kiğı İlçemiz

KİĞI İLÇESİNİN  TARİHÇESİ

Mevcut bilgilere göre, İlçenin tarihi M.Ö. 3000  yıllarına kadar uzanmaktadır. Sırasıyla Hititler, Urartular ve Persler bölgede  yerleşmişlerdir. Bölge daha sonra Mekadonya, Roma, Sasani ve Bizanslıların  egemenlikleri altına girmiştir. Halit Bin Velit tarafından ilk defa İslam  topraklarına kazandırılan Kiğı 1071 tarihinden sonra Selçuklu Türklerinin eline  geçmiştir. İlçenin adını Bizanslılar zamanında bölge komutanının Kiğan  ismindeki kızından veya Kiğa ismindeki Komutandan aldığı söylenmektedir. Erzincan  tarihinde Kiğı, dağlar memleketi anlamına geldiği ifade edilmektedir. Birinci dünya  savaşı yıllarındaki Rus işgali 20 kasım 1916’da Ordu-Halk birliğiyle sona  erdirilmiş, halkın daha sonraları gösterdiği olumlu davranışları Büyük Önder  Atatürk’ün takdirlerine mazhar olmuştur. 20 Kasım günü İlçenin kurtuluş bayramı  olarak her yıl kutlanmaktadır. İlçede başlıca tarihsel yapılar,Bizans yapışı olduğu sanılan yıkıntı  durumundaki Kiğı Kalesi ile 1401-1402 yıllarında Akkoyunlu Fahrettin Kutluk  Bey´in oğlu Pir Ali Bey tarafından yaptırılan Kiğı Camiidir.

 

Kiğı Kalesi´nin Bizans dönemi yapısı olduğu sanılmaktadır. Sarp ve oldukça  yüksek bir tepedir. Buraya çıkmak oldukça zordur, içinde mucit duvarı olduğu  sanılan bir taş vardır. Diğer bölümleri tümüyle yıkılmıştır.

COĞRAFİ YAPI

Coğrafi  yönden ilginç bir konuma sahip olan İlçe Doğu Anadolu Bölgesi Yukarı Fırat  bölümünde yer alan Bingöl ilinin Kuzey kesiminde yer almaktadır. Doğu Anadolu  Bölgesi’nin ortalarında yer alan ilçenin rakımı 1430 Metredir. Yüzölçümü  438 Km karedir. Bölge tamamıyla engebeli, büyük bölümü meşe ormanlarıyla kapalı  bir arazi yapısına sahiptir. Karasal iklimin sürdüğü İlçenin tarıma elverişli  arazisi azdır, en yüksek yeri Şeytan Dağları  2650 metredir. Kaynağını  Erzurum’dan alan Peri Çayı Fırat’ın büyük kollarından biri olup, en önemli  akarsuyudur. Bu akarsu üzerinde özlüce barajı inşaatı tamamlanmış olup, şuan  Kiğı HES barajı inşaatı devam etmektedir. İlçenin İl merkezine uzaklığı sancak  üzerinden 76 km ve Karakocan üzerinden İl merkezine olan uzaklığı ise 145 km  dir. Kiğı´nın en önemli akarsuyu Peri Suyu´dur.Bu su üzerinde halen çalışmaları  devam eden Kiğı HES Barajı ile 2000 yılında elektrik üretimine başlayan Özlüce  Barajı vardır.

İKLİM

Yörenin yazları serin , kışları ise uzun ve serttir. Sağanak yağışlar sonbahar gelince düşmeye başlar , ama yeterli seviyede olmaz

NÜFUS

 YILLARA GÖRE KİĞI  VE KÖYLERİNİN TOPLAM NÜFUSU

              YIL

NÜFUS

1975

58.855

1980

54.033

1985

44.000

1990

11.438

1997

6.797

2000

6.757

 

SOSYAL  DURUM 

Konutlar genellilikle tek katlı, damları sac ve  topraktan yapılıdır. Kanalizasyon şebekesi ilçe merkezinde mevcut olup, yeterli  olmaktan uzaktır. 1991 yılı itibariyle her köye elektrik ulaşmış olup,  mezraların çoğunda da elektrik vardır.
  İlçe merkezinde mevcut donanımı ile Sağlık Merkezi  niteliğini aşmayan durumda 25 yataklı bir Devlet Hastanesi bulunmaktadır.

ULAŞIM

Kiğı, ulaşım yönünden fazla hareketli bir ilçe merkezi değildir. Bingöl  Merkeze Sancak üzerinden uzaklığı 73 km´dir. . Bu mesafenin 25 km´lik kısmı  stabilizedir. Karakoçan üzerinden Bingöl´e olan uzaklığı ise 145 km´dir. Elazığ  iline uzaklığı 198 km olup, bunun 60 km.lik yolu stabilizedir. Adaklı ilçesine  26 km mesafede olup yol asfalttır. Yayladere ilçesine uzaklığı 56 km olup  tamamı stabilizedir. Yedisu ilçesine uzaklığı 61 km olup tamamı  stabilizedir.İlçede haftanın yedi günü Elazığ´a günde bir adet minibüs ve  Bingöl´e haftanın beş günü bir adet minibüsle toplu taşıma yapılmaktadır.  Günde, sadece bir sefer yapılmaktadır. Bingöl´e günü birlik sefer yapılırken,  Elazığ´a giden arabalar bir gece orada kalıp ertesi gün geri dönmektedir.

EĞİTİM

İlçede  okuma-yazma oranı %90 dır. Bu oran 14-15 yaş gurubunda %98’e çıkmaktadır. Halk  tarafından eğitim ve öğretime önem verilmekte özellikle kız çocukları  okutulmaktadır. İlçe düzeyinde konuşulan dil Türkçe’dir. İlköğretim ve  Ortaöğretime devam eden öğrencilerin cinsiyetlerine göre dağılımı yaklaşık %50  civarındadır.

EKONOMİK YAPI

İlçe ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Üretim pazarlayabilecek  düzeyde olmayıp tüketime yetmemektedir. Buğday ve arpa gibi tahılların yanında  fasulye, ceviz, elma ve armut üretilmektedir. Endüstriyel faaliyet yoktur. Basit  marangoz atölyesi ve günlük ihtiyaçlarını karşılayan dükkanlar vardır. Ticaret,  halkın günlük ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik esnaf faaliyetlerinden  ibarettir. İlçede Ziraat Bankası  Şubesi vardır. İlçede 1992 yılında  tarımsal Kalkındırma ve Arıcılık Kooperatifi ile 1996 yılı sonunda bir Esnaf ve  Sanatkarlar Kooperatifi kurulmuştur. İlk kurulan kooperatif şu an  faaliyet  göstermemektedir.

DİĞER KURUMLAR
  KİĞI ADLİYESİ
  KİĞI 17.İÇ  GÜVENLİK PİYADE ALAYI
  İLCE JANDARMA  KOMUTANLIĞI
  KIĞI ASKERLİK  ŞUBESİ BAŞKANLIĞI
  KİĞI MAL  MÜDÜRLÜĞÜ
  KİĞI ZİRAAT  BANKASI
  KİĞI HALK  EĞİTİMİ MERKEZİ VE AKŞAM SANAT OKULU MÜDÜRLÜĞÜ
  KİĞI HALK  KÜTÜPHANESİ
  KİĞI  MÜFTÜLÜĞÜ
  KİĞI ÖZEL  İDARE MÜDÜRLÜĞÜ
  KİĞI PTT  MERKEZ MÜDÜRLÜĞÜ
  TAPU SİCİL  MÜDÜRLÜĞÜ
  KİĞI TEDAŞ  İŞLETME BAŞMÜHENDİSLİĞİ
  TÜRK TELEKOM  A.Ş.
  ESNAF VE  SANATKARLAR ODASI
  KİĞI ORMAN  İŞLETME ŞEFLİĞİ

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 28.11.2012 - Güncelleme: 04.11.2018 02:58 - Görüntülenme: 1665
  Beğen | 0  kişi beğendi